Симптоми убрзаног рада штитне жлезде (хипертиреоидизма)

Мршављење – Код убрзаног рада штитне жлезде у организму се чешће јавља разградња јода од његове синтезе, па због тога долази до приметног мршављења код особа са нормалним, па чак и код оних са појачаним апетитом.

Лупање срца – Неретко је присутан и осећај обрзаног рада срца чак и када је особа у стању мировања.

Пораст крвног притиска и убрзан рад црева често прате ово стање, па су учестале дијареје, проливасте столице.

Мишићна слабост им отежава ходање (по нпр степеништу), а прати је и дрхтање руку што се неретко прошири на цело тело. Ове особе се појачано зноје, тешко подносе топлоту и често су раздражљиве и нервозне.

Најевидентнија је промена која настаје на очима, позната као ИЗБУЉЕНОСТ, која може бити симетрична и асиметрична. Увећање штитасте жлезде није нужна појава, тј не јавља се код свих особа које пате од повећане функције штитне жлезде.

Уколико приметите појаву СТРУМЕ, тј благо увећање штитасте жлезде или оток и црвенило подколеница (ПРЕТИБИЈАЛНИ МИКСЕДЕМ), избуљеност (ОРБИТОПАТИЈА), увећане лимфне жлезде, местимично губљење пигмента (ВИТИЛИГО) или оток слезине (СПЛЕНОМЕГАЛИЈА), обратите се вашем лекару.

Симптоми успореног рада штитне жлезде (хипотиреоидизма)

Успоравање рада штитне жлезде узрокује успоравање свих метаболичких процеса, па се ове особе осећају као да им недостаје енергије. Често су уморне, спава им се или им је хладно. Приметна је подбулост лица, која се у почетку јавља као надутост капака, затим целог лица, а потом оток целог тела.

Ове особе делују незаинтересовано за околину јер су ослабљене њихове когнитивне функције. Склоне су дебљању, често се гоје, чак и уз дијететске мере. Особе са овим поремећајем су успорених покрета, често им је хладно, а кожа им је груба, сува и хладна. Уз ове симптоме видљиво је опадање косе, лако ломљење ноктију и отоци (најпре капака, а касније и целог тела).

Супротно од смањене функције, овај поремећај успорава срчани рад и рад црева. Неретка појава је надутост и хронична опстипација. Често ове симптоме прате и болови и грчеви у мишићима.

Код жена долази до поремећаја менструалног циклуса, а неретко и до стерилитета.